Viete si predstaviť, že by ste nemohli piť kravské mlieko ani konzumovať žiadne výrobky, ako sú jogurty, syry alebo smotana? Pre relatívne dosť ľudí ide o každodennú tému. Trápi ich totiž tzv. laktózová intolerancia.

Čo je to laktózová intolerancia

Odhaduje sa, že približne tri štvrtiny ľudí niekedy zažijú väčšie či menšie problémy s trávením po konzumácii mliečnych výrobkov a niektorí z nich sa cítia až tak zle, že mlieko a mliečne výrobky nemôžu konzumovať vôbec.

Tento problém je čiastočne daný geneticky. Odhaduje sa, že podiel ľudí, ktorých intolerancia na mlieko postihuje, je v regióne strednej Európy nižší. No aj tak to môže byť každý štvrtý z nás.

Úroveň intolerancie závisí na produkcii laktázy – enzýmu, ktorý štiepi dve molekuly mliečneho cukru, teda laktózy (glukózu a galaktózu). Takto spracovanú laktózu už totiž ľudské telo dokáže stráviť. Nespracovaná laktáza sa však nevstrebáva do krvi, ale dostáva sa ďalej do tráviaceho traktu, kde spôsobuje ťažkosti.

Zaujímavé je, že väčšina mladších detí si so štiepením laktózy hravo poradí. Ostatne laktóza sa nachádza aj materskom mlieku. A intolerancia na materské mlieko je u dojčiat výnimočná.

Komplikácie pri trávení výrobkov, ktoré obsahujú laktózu, sa teda objavujú až neskôr. A prejavujú sa kŕčmi v bruchu, nadúvaním alebo hnačkou.

Intenzita týchto prejavov môže byť rôzna, rovnako ako miera intolerancie. Zatiaľčo niektorí ľudia zvládnu zjesť celý jogurt, kým ich začne bolieť brucho, iným je zle, už len pri pohľade na mlieko v chladničke.

Príznaky laktózovej intolerancie

Ako už bolo naznačené, komplikácie okolo laktózovej intolerancie súvisia s tráviacim traktom vo forme rôznych zažívacích ťažkostí.

Okrem tých zmienených vyššie sa môže u niektorých objavovať plynatosť, nutkanie na záchod alebo naopak zápcha. No v niektorých prípadoch sa objavuje aj zvracanie.

Boj s intoleranciou na laktózu

Pri boji s laktózovou intoleranciou začnite určite tým, že upravíte svoj jedálniček. Vo väčšine prípadov však z neho nemusíte kravské mlieko vynechať úplne.

pohar mlieka na stole

Taký krok je treba podniknúť iba vtedy, keď máte vrodenú nízku produkciu enzýmu laktázy alebo máte alergiu na bielkovinu v kravskom mlieku. V prípade alergie však ide o úplne iný problém s celkom odlišným riešením.

Pri slabšej intolerancii, s ktorou sa stretáva veľká časť populácie, môžete pokojne vyskúšať metódou pokus-omyl. A teda koľko mlieka a mliečnych výrobkov vaše telo znesie.

Ak však o sebe viete, že je vaša intolerancia na laktózu skôr väčšia, mali by ste sa pred týmto testom radšej poradiť so svojím lekárom alebo dietológom. Lekár vám môže predpísať tabletky, ktoré vám chýbajúci enzým laktázu dokážu aspoň čiastočne doplniť.

Okrem množstva si určite overte aj konkrétny typ potravín, ktorý vám zažívacie problémy spôsobujú. Samozrejme opäť po malých dávkach. Z mliečnych výrobkov bývajú vhodné, respektíve menej problematické tvrdé, zrejúce syry.

Svoju intoleranciu laktózy môžete oklamať aj mliečnymi výrobkami so zníženým obsahom laktózy.

Vždy však majte na pamäti, že nízka alebo veľmi obmedzená konzumácia mliečnych výrobkov (respektíve laktózy) má negatívny vplyv na vstrebávanie vápnika v ľudskom organizme.

Vápnik je pritom dôležitý pre správne vlastnosti kostí, a jeho nedostatočný príjem môže v dlhodobom hľadisku spôsobiť osteoporózu, ktorá sa prejavuje napríklad zvýšenou lámavosťou kostí.

Ak do seba laktózu kvôli vážnejšej forme intolerancie nedokážete dostať, je potrebné čerpať vápnik z inej ako mliečnej stravy – a to buď užívaním výživových doplnkov stravy ako Xtra-Cal alebo zvýšenou konzumáciou na vápnik bohatých potravín. 

Ako zistím, že mám laktózovú intoleranciu?

Prvým signálom, že so vstrebávaním laktózy vo vašom tele nie je niečo v poriadku, sú vyššie uvedené problémy so zažívaním. Tie vás s veľkou pravdepodobnosťou dovedú k lekárovi, ktorý vám stanoví anamnézu, a teda vašu domnienku o diagnóze buď potvrdí alebo vyvráti.

Iba zriedkavo sa pre tieto účely využíva priama, no invazívna vyšetrovacia metóda, pri ktorej sa stanovuje úroveň aktivity laktázy vo vzorke získanej z tenkého čreva.

Oproti tomu metódy neinvazívne sú súčasne aj nepriame. Stanovuje sa pritom hodnota pH stolice, hodnota glukózy v krvi a tiež hodnota vodíka vo vydychovanom vzduchu. Ak vám je laktózová intolerancia nakoniec predsa len diagnostikovaná, mali by ste predovšetkým prehodnotiť, čo konzumovať.

Čo jesť, ak mám laktózovú intoleranciu?

Ak máte laktózovú intoleranciu a nemôžete teda prijímať menšie či väčšie množstvo mliečnych výrobkov, potom by ste si mali dať pozor najmä na to, aby ste ako náhradu konzumovali nemliečne produkty s vyšším obsahom vápnika. Vyhnete sa tak osteoporóze aj tiež ďalším súvisiacim problémom.

Veľké množstvo vápnika obsahujú v konzervách nakladané ryby, ale tiež mandle, ovocné a zeleninové džúsy, ovsené a sójové mlieko či v podstate akýkoľvek iný sójový výrobok (napríklad – tofu, tempeh, pražené sójové bôby), alebo sezamové tahini. To ocenia predovšetkým vegetariáni.

Z ovocia a zeleniny môžeme zmieniť tiež sušené figy, špenát, kel alebo brokolicu. Podrobnejší prehľad obsahu vápnika v jednotlivých potravinách nájdete v tabuľke obsahu vápnika.

Liečba laktózovej intolerancie

Laktózová intolerancia sa môže riešiť niekoľkými spôsobmi. Využiť môžete rôzne doplnky stravy, ktoré kúpite v lekárni, a ktoré obsahujú enzýmy schopné pomôcť pri trávení laktózy. Toto riešenie však nie je vhodné pre každého.

Pokiaľ však nechcete experimentovať, alebo hľadáte chutné a komfortné riešenie, môžete vyskúšať koktail Formula 1 Free, ktorý je bezlaktózový a okrem toho neobsahuje lepok ani sóju.

Pritom ide o nutrične vyvážený produkt, ktorý vám prinesie všetky potrebné živiny a minerály, teda aj tie, ktoré by vám inak chýbali, ak nejete potraviny s obsahom laktózy. Zároveň neobsahuje ani pridané umelé farbivá.

Toto všetko môžete doplniť o probiotiká a prebiotiká, ktoré majú pozitívny vplyv na vaše črevá. A ako je známe, zdravé črevá znamenajú v konečnom dôsledku aj zdravú psychiku, lebo náš mozog je práve s tráviacim traktom silno prepojený.

Nakoniec je potrebné zmieniť aj expozičnú liečbu, kedy svoje telo pravidelne vystavíte menšiemu množstvu laktózy a ono si časom „zvykne“. Vzhľadom k chýbajúcemu klinickému testovaniu však tento spôsob liečby radšej najskôr konzultujte s odborníkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.