Keď pacientom diagnostikujú celiakiu, mnohých zachváti panika. Zľaknú sa, že ich stravu budú musieť rapídne obmedziť, aby sa zbavili zdravotných problémov. Strach nie je na mieste. Je potrebné sa na celú vec pozerať pozitívne. Dobrou správou je, že už poznáte pravý problém vašich ťažkostí a to práve v dobe, kedy zdravé potraviny zažívajú na svete najväčší boom. Život bez lepku je ako každý iný. Naučíme vás, ako sa s tým ľahko vyrovnať, aby bezlepková diéta nebola pre vás utrpením.

Čo je celiakia?

Celiakia je autoimunitné ochorenie organizmu, ktoré sa prejavuje trvalou neznášanlivosťou voči lepku (gluténu). Ide o bielkovinu nachádzajúcu sa v pšenici, jačmeni i raži.

Problém môžete spozorovať najmä, keď vaše telo trpí chronickými problémami, ako napríklad časté nadúvanie, únava, bolesti brucha, hnačky, chudnutie, vyrážky, bledosť, svalová slabosť alebo kŕče, vypadávanie a lámanie vlasov, dýchavičnosť, bolesti či rednutie kosti.

Symptómy sú naozaj rôznorodé a signalizovať chorobu pomôžu aj pridružené ochorenia ako cukrovka či ochorenie štítnej žľazy. Príčiny vzniku tejto potravinovej alergie nie sú známe, avšak dôležitú úlohu pri tomto ochorení zohráva genetika – celiakia sa často dedí po rodičoch.

Táto choroba postihuje približne jedno percento európskej populácie a vyskytuje sa častejšie u žien než u mužov. Kedysi bol jedálniček ľudí trpiacich celiakiou naozaj jednotvárny. Dnes však existuje množstvo zdravých potravín bez lepku či alternatív múky. Vďaka tomu môžu aj celiatici viesť plnohodnotný život bez zásadných obmedzení.

Je však potrebné dodržiavať bezlepkovú diétu. Ak by ju pacienti nedodržiavali, neskôr môže celiakia zapríčiniť osteoporózu či anémiu.

Čo je to bezlepková diéta?

Každý celiatik musí dodržiavať bezlepkovú diétu. Alfou a omegou takého stravovania je vyhýbanie sa lepku v akejkoľvek forme. Dôležité je preto čítať si zloženie produktov a všímať si, či obsahujú obilniny ako pšenicu, raž či jačmeň.

Netreba zabúdať, že ich stopy sa môžu nachádzať aj v rôznych ochucovadlách, mäsových výrobkoch či pive. Na zjednodušenie nakupovania bezlepkových potravín odporúčame návštevu špecializovaných predajní či e-shopov zameraných pre ľudí s potravinovými alergiami či intoleranciami.

Bezlepkové jedlá ponúkajú aj viacero reštaurácií či občerstvení, takže celiatici už nemusia mať obavy z výberu jedla na verejnosti – pri tvorbe jedálnych lístkov sa myslí aj na nich, nielen na mäsožravcov či vegetariánov. Symbolom bezlepkového jedla či potraviny je preškrtnutý pšeničný klas alebo označenie bez gluténu či gluten-free.

Pri príprave jedla v domácom prostredí však môžete viac experimentovať. Klasické múky vymeňte za ich zdravšie varianty, ako napríklad múka hrachová, mandľová, kukuričná, pohánková, cícerová, maková, ryžová či nopálová.

Ich ponuka je naozaj široká, hodia sa na prípravu akéhokoľvek jedla, takže zmena z klasickej stravy na bezlepkovú bude podstatne jednoduchšia ako tomu bolo v minulosti. Bezlepkovú diétu si môžete spestriť rôznymi doplnkami stravy.

Ideálne sú chutné kokteily, ktoré svojím obsahom a prípravou potešia všetkých celiatikov, ktorým sa nechce vymýšľať, čo budú jesť. Nápoj plný zdraviu prospešných látok a s nízkym obsahom kalórií majú hotový za pár sekúnd. Vhodné riešenie na cesty, výlety, do práce alebo školy.

Potraviny, ktoré obsahujú lepok

Pri bezlepkovej diéte je nutné vyhýbať sa výrobkom z pšenice, raže, jačmeňa či ovsa. Medzi také patrí aj krupica, cereálie či kuskus.

Do tejto kategórie zaraďujeme aj knedľu, cestoviny, rôzne druhy koláčov, sladkostí či snackov. Pozor si dajte aj na mäsové výrobky, keďže salámy, párky, klobásy, paštéty či iné polotovary obsahujú tiež stopové prvky múky.

Skrytý lepok nájdete aj v ochucovadlách a omáčkach, ako napríklad v kečupe, tatárskej omáčke či horčici, preto sa oplatí pozorne čítať zloženie aj pri takýchto na prvý pohľad neškodných potravinách.

Lepok sa nachádza aj v alkohole vyrobenom na báze jačmeňa či pšenice. Tento fakt zabolí najviac azda mužov, ktorí si bez dobre vychladeného čapovaného piva život nevedia predstaviť.

Ak si nie ste niektorým výrobkom istí, nezabúdajte stále čítať, čítať a čítať etikety, inak si koledujete o nepríjemné následky.

Prospešné potraviny pri bezlepkovej diéte

Bezlepkové potraviny môžu byť drahšie než klasické, dostupné sú však už aj v bežných supermarketoch. Bezlepkové potraviny nájdete aj v lekárni – sú na predpis a väčšinu ceny hradí zdravotná poisťovňa.

Výber potravín je však limitovaný. Konzumácia ovocia, zeleniny, orechov a mäsa sú bezproblémové. Ako príloha k jedlám sú vhodné rôzne druhy ryže, pohánka, strukoviny či amarant.

Mliečne výrobky sú takisto povolené, niekde však môžu byť stopové prvky lepku, preto si to overte na etikete. Populárnou „vychytávkou“ celiatikov je lahodný kokteil s príchuťou malín a bielej čokolády, ktorý je bez obsahu lepku, sóje a laktózy.

Jeho zloženie je na rastlinnej a prírodnej báze, preto si ho môžu vychutnať aj vegáni a vegetariáni. Pre skupinu ľudí, nielen celiatikov, ktorí potrebujú schudnúť, ide o vhodnú náhradu klasického jedla.

Bezlepková diéta ako módna záležitosť

Slovenská kuchyňa sa spája s múkou a múčnymi jedlami už od nepamäti. Postupne sa však tieto zaužívané modely stravovania menia a čoraz menej ľudí konzumuje pečivo či výrobky z bielej múky.

Aktívni ľudia preferujúci zdravý životný štýl sa aj bez diagnostiky celiakie dobrovoľne rozhodli vylúčiť lepok zo svojho jedálnička. Ako benefity uvádzajú viac energie, lepšie trávenie či výsledky pri cvičení.

Iní sa pre tento krok rozhodnú v rámci prevencie, keďže u niekoho sa môže celiakia vyskytovať bez príznakov – menia sa iba hodnoty protilátok v krvi.

Samozrejme, všetko je potrebné konzumovať s mierou a polotovary či pečivo by nemali tvoriť základ nášho jedálnička.

Ak bude vaša strava bohatá na ovocie, zeleninu, strukoviny, vlákninu či bielkoviny, nemusíte sa obávať pocitu „prelepkovania“ a pokojne si doprajte jeden čerstvý rožok s paštétou aj každý deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.