V posledných rokoch sa stala soľ strašiakom takmer pre celú populáciu. Určite sa už každý z nás stretol s otázkou: „Ty toľko solíš? Škodí to obličkám, výrazne sa ti zvýši krvný tlak, dokonca sa ti môžu rozpadnúť vnútornosti.“ Je tomu naozaj tak?

Samotná soľ je dôležitá potravina, ktorú naše telo naozaj potrebuje. Rovnako nesie prívlastok esenciálna, čo znamená, že si ju naše telo nevie vytvoriť samo. Napríklad, ak konzumujeme bielkoviny, telo si ich dokáže rozložiť a pretvoriť na sacharidy (glykogén), z čoho vyplýva, že sa telo uživí aj z bielkovín. Každopádne si nedokáže prepracovať akékoľvek vitamíny alebo minerály na soľ, teda sodík, ktorý samotná soľ obsahuje. Soľ sa vyskytuje ako samostatná látka, alebo ako chlorid sodný, známy ako kuchynská soľ. Samotná soľ nie je až tak doležitá ako práve minerál sodík, ktorý sa v nej nachádza.

Sodík

Sodík je veľmi dôležitý pre funkcie nášho organizmu a nervovej sústavy, pomáha k správnej činnosti svalov, nervových procesov, k lepšiemu transportu živín a taktiež reguluje krvný tlak. Naša nervová sústava je vlastne centrálny nervový systém, ktorý buď funguje sám, alebo je ovládaný priamo naším mozgom. Samostatne ovládané orgány sú napríklad srdce a pľúca, na ktoré nemusíte myslieť a oni fungujú, rovnako ako regenerácia a uzdravovanie buniek. Potom sú tu procesy, ktoré ovládame my, ako napríklad pohyb, ktorý je ovplyvnený príjmom sodíka. Aby sme sa správne pohybovali, potrebujeme dostatočné množstvo sodíka. Pre správnu reguláciu krvného tlaku potrebujeme tiež správne množstvo sodíka.

Je dôležité si uvedomiť, že kompletné vyradenie soli z vášho denného príjmu nie je správne!

Zaujíma vás, aké je teda správne množstvo soli, ktoré máme používať, aby sme sa cítili dobre? Množstvo štúdií sa zameriava na vysokú konzumáciu soli, a teda samotný príjem sodíka, kedy sa môžu vyskytnúť komplikácie. Mali by sme sa radšej sústrediť na správny pomer sodíka ku draslíku. Tieto dve látky spoločne veľmi dobre komunikujú a spolupracujú. Potrebujeme ich zosúladiť pre fungovanie všetkých procesov na 100 %. Správny pomer sodíka a draslíka, ktorý by sme mali príjmať zo stravy je 1 ku 1. Zaujímavosťou je, že ak príjmete 6 až 6,5 g soli, nie je to 6 g sodíka ale približne 2 až 2,5 g sodíka. Tento pomer je približne 1 ku 3 (teda v 6 g soli nájdeme približne 2 g sodíka).

V akých potravinách sa nachádza draslík?

Medzi najlepšie zdroje draslíka patria väčšinou zdravé potraviny. Napríklad mandarínky, figy, banány, paradajky, zemiaky a orechy (vlašské a mandle). Možno ste väčším priaznivcom potravín ako sú napríklad dusená šunka, údené salámy, polotovary či fast foody. Ďalej rôznych poriadne zakonzervovaných potravín, ktoré sú vyrabané tak, aby vydržali aj nukleárnu vojnu. Tieto potraviny majú vždy výrazne vyššie zastúpenie soli, preto konzumáciou týchto potravín, pomer sodíka a draslíka už nebude taký, ako by mal byť.

K čomu môže viesť nesprávna kombinácia sodíka a draslíka?

Z väčšiny výskumov vyplýva, že obvyklý pomer medzi sodíkom a draslíkom je v súčasnosti približne 5 ku 1, čo už môže byť alarmujúce a väčšina z funkcií už nepriebeha tak, ako by mali. Pokiaľ sa dostaneme k nedostatku týchto minerálov, alebo ku veľmi zlému pomeru, riskujeme dehydratáciu, výrazny pokles tlaku, bolesti hlavy, alebo kŕče. Nedostatok alebo nerovnováha týchto látok rovnako spôsobuje podkožné zadržiavanie vody. O reguláciu sodíka v tele sa z 90 % starajú obličky. Okrem iného sa tieto pomery a množstvá môžu regulovať močom a potom.

Nechajte si poradiť

Pre lepšiu predstavu situácie si môžeme uviesť príklad – ak ste chlap, ktorý sa snaží cvičiť alebo žena, ktorá chce schudnúť plus dobre vyzerať a vo vašom jedálničku sa často vyskytujú rôzne fast foody, môže to mať výrazny vplyv na vašu vizáž. Budete vyzerať pribratejší ako naozaj ste, alebo vaše svaly nebudú viditeľné tak, ako by ste si predstavovali. Toto všetko môže byť spôsobené nesprávnym pomerom minerálov a teda zadržiavaním vody pod kožou.

Keď sa už dostaneme k množstvám sodíka a draslíka, ktoré by sme mali prijať, názory ľudí sa veľmi líšia, no my by sme odporúčali každému jednotlivcovi jeho príjem brať individuálne, v závislosti od hmotnosti, fyzickej aktivity a podobne. Pre predstavu sa pokúsime o čo najpresnejšie čísla. Pokiaľ ste 50 až 60 kilogramov vážiaca žena, alebo 60 až 70 kilogramov vážiaci muž, ktorý sa v práci aspoň mierne hýbe a jedenkrát týždenne vykonáva fyzickú aktivitu, úplne postačí konzumovať 6 až 7 g soli denne (2 až 3 g sodíka) a rovnako 2 až 3 g draslíka.

Pokiaľ ste už vyťaženejší, alebo pokročilejší pri fyzických aktivitách a máte okolo 70 až 80 kilogramov, príjem soli by sa mohol mierne zvýšiť na 7 až 10 g denne. Pre extrémne prípady, kedy ste 100 kilogramov vážiaci človek, ktorý každý deň vykonáva fyzickú aktivitu, vypije 6 litrov vody a denne sa potí, tento príjem sa môže kľudne vyšplhať až na 15 g soli denne. Z tohto všetkého nám vyplýva, že čím viac pijeme alebo sa potíme, teda filtrujeme naše telo a dávame tieto látky von, tým viac musíme prijať späť.

Zhrnutie

Ak by ste si mali z tohto článku odniesť aspoň jednu informáciu, tak by to mala byť tá, že v 10 g soli sa nachádza približne 3 až 3,5 g sodíka, no nie je až tak dôležitý objem soli, ale správny pomer sodíka a draslíka. Pokiaľ príjmeme 3 až 3,5 g sodíka, rovnako treba prijať 3 až 3,5 g draslíka. Veľa výrobcov potravín obsah draslíka v potravinách neuvádza, častejšie sa stretávame práve s obsahom sodíka, preto je to možno úloha navyše pre vás, ale budete mať aspoň prehľad. „Najlepšia a najkvalitnejšia“ je dnes vraj himalájska soľ, z posledných výskumov však vyplýva, že to nie je až tak pravda. Výskumy tvrdia, že nezáleží na tom, akú soľ konzumujeme, telo to nespozná a bude sa líšiť iba cena (prípadne chuť), no samotnú kvalitu by to nemalo ovplyvniť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

four × 2 =