Prečo je vhodné zaradiť čo najviac vlákniny do vášho jedalnička?

Vláknina slúži ako ručná brzda pri konzumácii cukru. Ak zjete kocku cukru, vaše telo ju takmer okamžite vstrebe, čo spôsobí zvýšenie inzulínu (neustále zvýšený inzulín spôsobuje priberanie). V prípade, že zjete jablko, ktoré rovnako obsahuje cukor, vstrebávanie cukru bude pomalšie vďaka prítomnosti vlákniny a zároveň hladina inzulínu nezačne tak citlivo rásť.

Glykemický index

Glykemický index (GI) súvisí s obsahom vlákniny.

Čím vyšší má určitá potravina glykemický index, tým menší má obsah vlákniny.

Z glykemického indexu možno vyčítať, že čím viac cukru potravina obsahuje, tým je jej glykemický index vyšší. Znamená to, že cukry z potravín s vysokým GI sa rýchlo štiepia, vstrebávajú, prudko zvyšujú hladinu krvného cukru a následne aj samotného inzulínu. Utvrdzujú v nás pocit hladu, pretože hladina cukru začne následne prudko klesať a spôsobí hypoglykémiu. Hovoríme tomu „inzulínová hojdačka“.

Vláknina je silným pomocníkom. Jedlo s vysokým GI môžete premeniť na jedlo s nízkou glykemickou záťažou, ak pridáte k tomuto jedlu navyše vlákninu (napríklad pomocou tabliet Vláknina a bylinky). V praxi to napríklad môže znamenať, že k hranolčekom, alebo k pečeným zemiakom si dáte navyše šalát.

Použitie psýlia nepomáha

Jeden z najpredávanejších doplnkov výživy, prezentovaný ako dokonalá náhrada vlákniny nie je účinný. Psýlium obsahuje iba rozpustnú vlákninu. Bez prítomnosti nerozpustnej vlákniny neplní svoju funkciu pri spomaľovaní uvoľňovania glukózy do krvi, kvôli tomu, že oba typy vlákniny tvoria akúsi sieť, ktorá spomaľuje tok potravy črevami. Spomaľuje aj to, čo sa z potravy prenáša do krvného riečiska. Preto využívajte tie doplnky výživy, ktoré obsahujú rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Jedným z nich je aj Multivlákninový nápoj, ktorý obsahuje vlákninu získanú zo šiestich rôznych prírodných zdrojov.

Zoznam potravín s nízkym Glykemickým Indexom

Pripravili sme si pre vás krátky zoznam potravín s nízkym GI:

OVOCIE: grep, jablká, broskyne, marhule, čerešne, hrušky, ríbezle, jahody, černice, višne, kiwi, mango, slivky, citróny a granátové jablká (treba ich jesť doobeda, pretože podobne ako orechy patria medzi potraviny, s nízkym GI, ale vyššou hladinou cukrov a kalórií).

ZELENINA: brokolica, mrkva, kapusta, šaláty, paradajky, baklažán, cesnak, uhorky, paprika.

STRUKOVINYORECHY: arašidy (nesolené), fazuľové struky, kešu, sója, hrach, šošovica, huby.

Potešia sa aj milovníci mlieka, jogurtov a kyslo-mliečnych nesladených výrobkov.

Čo nám teda zostáva?

Konzumujte ovocie a zeleninu čo možno najbližšie k ich prirodzenej podobe. Z pšeničných výrobkov vyberajte celozrnné. Úplne sa vyhýbajte priemyselne spracovaným potravinám a samozrejme jedlám z rýchleho občerstvenia. Namiesto sladených nápojov, smoothie a štiav, pite čistú vodu alebo nesladený čaj. Samozrejme, dobrým pomocníkom pri výbere správnych potravín môže byť aj glykemický index.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

1 × four =